Учени създадоха гел на растителна основа за облекчаване на хранителни алергии

Novini.bg/ Canva
share

Учени от САЩ са създали гел за перорално приложение на основата на инулин, който помага за облекчаване на хранителни алергии, пише сп. "Нейчър матириълс".

Инулинът е растително вещество, насърчаващо растежа на полезните бактерии в червата, пише БТА.

В настоящото изследване с гризачи специалисти от университета на Мичиган са използвали веществото за направата на гел, който са смесили с алергени - овалбумин от кокоши яйца и казеин от мляко. 

Няколко седмици след приемането на гела при мишки с алергии е наблюдавано значително облекчение. Гризачите са престанали да страдат от тежък анафилактичен шок при контакт с алергените. Ефектът се е запазил и след прекратяване на терапията. Съставът на чревните бактерии при мишките също се е подобрил, отбелязват специалистите.

Важно за алергичните! Липите ще прецъфтят и ще намалее концентрацията на дървесни полени

Резултатите от изследването показват, че гелът е достигнал до имунните клетки на тънките черва. Те играят централна роля в развитието на алергиите. 

По-рано е доказано, че "обучението" на имунните клетки с алергени може да смекчи реакцията на организма. Новото изследване решава основния проблем при този подход: инулинът доставя алергените в червата почти непроменени. 

Водещи новини

Още новини