Учени превръщат алуминиеви кенове и морска вода в екологично гориво

  • 29 юли 2024 09:02

  • 242
  • 2
Учени превръщат алуминиеви кенове и морска вода в екологично гориво
© pixabay

Учени от Масачузетския технологичен институт, САЩ, са разработили метод за производство на водородно гориво от празни алуминиеви кенове, морска вода и кофеин, съобщава сайтът на учебното заведение.

Изследователите обясняват, че солената вода и кофеинът карат алуминия да отделя запалим водород.

За целите на изследването, публикувано в сп. Cell Reports Physical Science, екипът е конструирал малък водороден реактор. Той е зареден с алуминиеви гранули от рециклирани кенове. Рециклируемите материали са обработени предварително със сплав от галий и индий, която предотвратява образуването на защитно оксидно покритие при контакт на метала със солена вода.

Тъй като реакцията е протичала бавно заради наличието на йони в течността, изследователите са добавили малко кофеин към разтвора, тъй като активният му елемент имидазол значително ускорява процеса. С негова помощ алуминият отделя същото количество водород за пет минути, каквото би произвел за два часа без катализатор. 

Според инженерите тяхната инсталация може да реши проблема със съхранението и транспортирането на водородно гориво, тъй като газът е труден и опасен за пренасяне поради силните си окислителни свойства и високата си летливост. Вместо това учените предлагат да се използва стабилен алуминий, като водородът се произвежда на място според нуждите.

Изследователите казват, че запас от 20 килограма пелети може да захранва малко подводно превозно средство в продължение на 30 дни, чрез изпомпване на заобикалящата морска вода в устройството.

В бъдеще изследователите възнамеряват да намерят начин за извличане на вода от въздуха, така че техният реактор да може да се използва за сухопътни превозни средства, без да е необходимо да се пренасят запаси от течност, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
242 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.29 | 09:31

2
карат алуминия да отделя запалим водород - браво!

2024.07.29 | 09:17

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини