Най-странните данъци в света

share

Всички сме чували, че „парите не миришат“- афоризъм на римския император Веспасиан, изречен след като наложил данъка за обществените тоалетни.

Данъците имат една специфика- с тях пари могат да се спечелят от абсолютно всичко, стига управляващият да има достатъчно власт и въображение какво да точно да обложи. Така са се появили и тези странни данъци, пише profit.bg.


Данък върху картите


Във Великобритания през XVI век игрите на карти стават мода. Това навело крал Джордж Първи на мисълта, че от тях може да се печели. Така, за да докажат, че са си платили данъка, производителите трябвало да поставят специален знак на асо пика във всяко тесте.

Данък върху бонбоните

Когато през 2009 г. в американския щат Илинойс бе въведен данък върху бонбоните, се наложи специално да бъдат разграничени „бонбони“ и други сладкиши. В следствие цената на всички продукти, които влязоха в първата категория, скочи пет пъти. Според управниците на щата всичко това се прави само в името на борбата срещу затлъстяването.

Данък Страх


Английският крал Хенри Първи наложил този данък на всички, които не искали да воюват за него. Първоначално данъкът не бил висок, но после крал Джон го повишава четири пъти и, явно превантивно срещу страх, задължил и рицарите да го плащат.

Данък върху шапките

Британското правителство се финансира от този данък между 1784 и 1811 г. по идея на премиера Уилям Пит – младши. Всъщност данъкът бил доста социален: богатите, които носели разкошни шапки, плащали повече, а тези, които носели по-обикновени шапки- по-малко. За да се означи платения данък на шапките се закрепвали специални игли.

Данък Прозорец

Този данък пък е наложил през XVIII век от Уилям Трети. Разрешавало се в решетката на прозорците да има до десет карета. Всичко отгоре се такусвало по 2 шилинга за каре. Това довело до модата „излишното“ да се зазида и за естетика да се дорисува като прозорец.

Данък върху брадите

Кралят на Англия Хенри VIII въвежда този данък през 1535 год. Той обаче достига „висините“ си при управлението на Елизабет Първа, която никак не обичала мъжки бради. По нейно време данък върху брадата се налага на всички от мъжки пол, които са на възраст над ... две седмици.

Данък върху името на детето

В Швеция името на детето ви трябва да устройва не само всички роднини, но и данъчните служби. При това те не само прибират парите ви, но и обмислят дали избраното от вас име е подходящо за детето. Ако не се съгласят- това е, трябва да мислите ново.

Там ще се наложи да платите и за смяната на собственото си име, ако се омъжите например.

Данък върху солта


Битката срещу данъка върху солта повежда Махатма Ганди в Индия през 30-те. Тогава Британската империя налага непосилен данък, надвишаващ 4000% върху солта, и си навлича масовото недоволство.

Водещи новини

Още новини