Виаграта може да лекува кучета с рядко хранително заболяване

Pixabay
share

Активното вещество силденафил, което откриваме във виаграта, би могло да се използва като потенциално лечение на рядко заболяване при кучетата, наречено мегахранопровод.

При него хранопроводът се разширява и съответно губи способността си да доставя храна до стомаха.

Кучетата с мегахранопровод често развиват и други проблеми и много от тях трябва да бъдат приспани. Обикновено по време на хранене яденето регургирира (пасивен процес на връщане на несмляно хранително съдържание от стомаха към устната кухина), навлиза в белите дробове и предизвиква аспирационна пневмония. Според научно изследване, публикувано в American Journal of Veterinary Research, обаче същият принцип, който позволява на силденафилът да лекува еректилната дисфункция, помага и на кучетата.

Лекарството отпуска мускулите и позволява на долния хранопровод да се разтвори и да пропусне храната, а това от своя страна намалява риска от регургирация. Страничните ефекти са минимални и кучетата, лекувани със силденафил, наддават тегло през двете седмици на лечение.

„Ако прегледате [медицинската] литература, няма да откриете лекарство, което да контролира мегахранопровода. Силденафилът е първото, което таргетира тези механизми и намалява регургирацията. Това е голям пробив, тъй като именно тя убива тези кучета – казва д-р Джилиън Хейнс от Вашингтонския държавен университет и съавторка на проучването. – [Силденафилът] разтваря долния езофагеален сфинктер за период от 20 минути до 1 час, което работи добре при кучетата, защото искаме той да е отворен само когато се хранят.“

В проучването взимат участие 10 кучета. За период от 2 седмици те получават или плацебо, или силденафил. След това в продължение на седмица не приемат нищо. Накрая двете групи се разменят – за период от 2 седмици тази, която е получавала плацебо, минава на силденафил, и обратното. Собствениците им са натоварени със задачата да следят за епизоди на регургирация.

Чии са най-дългите кучешки уши?

Учените не откриват съществена разлика при движението на храната при двете групи (чрез рентгенов анализ), но собствениците на 9 от 10 кучета твърдят, че периодите на регургирация намаляват през 2-те седмици, в които животинките приемат течен силденафил.

„В много от случаите собствениците успяват да разберат дали кучето им е на силденафил или не, тъй като [лекарството] работи – обяснява Хейнс. – Изглежда, че най-голям е ефектът при умерено засегнатите кучета, които регургирират често, но не прекомерно. Всъщност предписах силденафил на няколко от тези пациенти след края на изследването и днес те продължават да го приемат.“

При кучетата с по-остри симптоми обаче лекарството няма кой знае какъв ефект, тъй като то достига стомаха доста по-трудно.

Силденафилът вече се предписва на хора и кучета за лечение на повишено кръвно налягане в белите дробове. Най-вероятно този медикамент може да помогне и при много други медицински състояния (не само при мегахранопровод), съобщава IFLScience, цитирано от "Обекти".

Водещи новини

Още новини