Кучето – приятел, защитник и лечител на човека

  • 24 февруари 2024 07:39

  • 6499
  • 0
Кучето – приятел, защитник и лечител на човека
© pixabay

Този приятел и помощник на човека още в древността е бил почитан. В древен Египет пазител на царството на мъртвите бил бог Анубис, представен като човек с кучешка глава или черно куче с остри уши и дълга остра муцуна. Ужасното триглаво куче Цербер пазело проходите към царството на мъртвите в древногръцката митология. Християнската традиция свързва черните кучета с името на Антихриста.

Днес кучетата, както в древността, служат като пазачи и защитници. През дългите години живот до човека те са се превърнали в образец на лоялност и преданост. Освен това те имат и дарбата да лекуват.

Предимството на кучетата е, че принуждават собствениците да водят активен начин на живот. Волю-неволю собственикът трябва да разхожда домашния си любимец няколко пъти на ден. 

Кучетата, както и котките могат да определят благоприятните и неблагоприятни места в дома. Единствената разлика е, че кучетата, като хората, предпочитат положителната енергия. Където кучето се настани, там и на човека ще му е добре.   

Малките кучета с издължени муцуни живеят по-дълго от кучетата с плоски муцуни

За хората кучето е енергиен донор - в края на краищата то непрекъснато генерира енергия и търси къде да я изразходи и на кого да я даде. Дори, когато е уморено от бягане, любящото куче ще се спусне и ще се втурне към стопанина си, който трябва само да го повика, за да му покаже своята любов и да сподели енергията си.

Кучешката козина и артикулите, направени от нея, са отлично средство за лечение на радикулит, ревматизъм, болки в ставите от различен произход, главоболие, особено настинки.

Коланите от кучешка козина се препоръчват при заболявания на гърба, бъбреците, прищипани нерви, радикулит, по време на рехабилитация след гръбначни травми, за постоянна работа на студено, течение или влага.

Чорапите и гетите помагат за лечение на разширени вени и ставни заболявания.

Чорапите и наколенките се препоръчват при болки в ставите, ревматизъм и навяхвания.

Продуктите, изработени от кучешка козина, могат да бъдат избрани за всяка част на тялото и да се използват едновременно, ако се появи болка в няколко области. По-добре е да се носят нещата на голо тяло, така че да има контакт с кожата, това засилва терапевтичния ефект и ускорява възстановяването. Но ако са твърде бодливи, тогава може да се носят върху дрехите.

В своята книга „Многомерната медицина“ Людмила Пучко дава някои полезни съвети.

Остеохондроза, ставни заболявания, главоболие от настинка

Разчесвайки козината на кучето, сплетете космите на плитка и сложете под колан на кръста (носете на кръста за болки в гърба),  в чорапите или терлици (при заболявания на ставите на краката), в ръкавици без пръсти (при заболявания на ставите на ръцете), под шапка (при главоболие).

Има някои противопоказания, които трябва да се има предвид. Ако по време на носенето се забележи алергична реакция, лечението трябва да бъде спряно. Понякога реакцията възниква по време на бременност, с промени в хормоналния фон - в този случай трябва да откажете да използвате артикули от кучешката вълна. Те не трябва да се носят върху голото тяло, ако има лезии, възпаление или обриви по кожата. Също така, кучешка козина не се препоръчва да се прилага върху сърдечната област.

Коронарна болест на сърцето, сърдечна слабост

Плуване през лятото в открит водоем (през зимата можете в собствен басейн) с вашето куче. Ако кучето е голямо, можете просто да лежите във водата, като се държите за плаващото куче.

При упадък на силите, лесна уморямоест

В интервала между 15 и 17 часа почивайте 20-30 минути, лежейки в прегръдка с куче.

Стрес, невроза

Дългите разходки с кучето, редуващи се с кратки игри или дресировки на открито, помагат за облекчаване на стреса и успокояване.

Последвайте канала на

Автор Ивелина Пенчева
Астролог
Facebook страница ASTROLOGIA*Lin
Автор на книгите Астрология на съдбата и Тайнството живот
6499 0

Свързани новини

Водещи новини