От НАСА вече са разработили близо 100 рецепти за мисия до Червената планета, която е планирана за след 20 години. Изготвянето на "марсианско меню" излиза на НАСА средно по милион долара годишно, като тази сума ще се увеличава, съобщава АП.
Менюто е предвидено за група от 6 до 8 астронавти и трябва да е достатъчно разнообразно, така че да ги поддържа здрави и щастливи, пише dnevnik.bg.
Това не е толкова лесна задача, предвид че са необходими 6 месеца, за да се стигне до Марс, след което мисията ще прекара на планетата още 18 месеца, последвани от половин година пътуване към вкъщи. Представете си, че трябва да напазарувате необходимите продукти за цяло семейство за 3 години напред, като освен това планирате и менюто предварително, отбелязват от АП.
Според Мая Купът, старши изследовател в Lockheed Martin и ръководител на проекта, основното предизвикателство на мисията до Марс се крие в отдалечеността на Червената планета. Разстоянието не позволява изпращането на храна от Земята на всеки 6 месеца, което е възможно с Международната космическа станция.
Астронавтите в станцията разполагат с широк асортимент от продукти. Близо стоте различни вида храна са предварително приготвени и изсушени при ниски температури, което ги прави годни за ядене за най-малко 2 години. Но въпреки изпробването на храната преди изпращането й в Космоса липсата на гравитация я лишава от вкус и аромат.
На Марс има слаба гравитация, което позволява на НАСА да обмислят значителна промяна в космическото меню. Така например астронавтите ще могат да режат продукти и да си готвят сами храна. Според учените дори и при различното атмосферно налягане на Марс ще може да се кипва вода благодарение на тенджери под налягане.
Мая Купър и екипът й имат идея и за "Марсиански парник". Така астронавтите ще произвеждат различни плодове и зеленчуци, отглеждайки всичко от моркови до камби в богата на минерали вода вместо почва. Отгледаното може да се готви с донесените от Земята подправки и ядки.
"По този начин астронавтите ще имат свободата да избират какво да си сготвят, като също така ще ядат прясна и полезна храна", смята Купър.
"Основен приоритет е осигуряването на достатъчно хранителни вещества, калории и минерали за поддържането на физическите сили, психологическото здраве и доброто представяне на астронавтите", допълва Купър.
До този момент екипът има готови около 100 вегетариански рецепти за бъдещата марсианска мисия. Месото и млечните продукти липсват от менюто на астронавтите, защото не могат да бъдат транспортирани до Марс. Купър допълва шеговито, че изпращането на крава на Марс не е разглеждано като възможност.
За да подсигурят нужните на астронавтите хранителни вещества при вегетарианска диета, изследователите предвиждат ястия с тофу и ядки. Сред тях има тайландска пица без кашкавал, но пък покрита с моркови, червени чушки, гъби, арпаджик, фъстъци и домашно приготвен сос за допълнителна пикантност.
Засега не е ясно колко време от мисията ще бъде отделяно на приготвянето на храна, така че екипът от НАСА подготвя и алтернативно предварително сготвено меню. За целта храната трябва да е с 5-годишна годност. Според Купър идеалният вариант би бил комбинирането на свежи плодове и зеленчуци и изпратени от Земята продукти. Ръководителят на проекта допълва, че е възможно изпращането на Марс на астронавт, чието единствено задължение да бъде приготвянето на храна.
Едно от основните притеснения за проекта е финансирането му. Бюджетното предложение на президента Обама от февруари оряза средствата на НАСА и спря съвместния проект с Европа за мисия до Марс без участието на хора през 2016 г.
Бюджетът на НАСА възлиза на над 17 милиарда, от които средно по милион годишно отиват за изготвянето на "марсианското меню". Очаква се тази сума да се увеличи значително до десет години преди осъществяването на мисията до Марс.