Тектоника на плочите се наблюдава и на Марс

  • 13 август 2012 13:01

  • 4311
  • 0
Тектоника на плочите се наблюдава и на Марс
©

Тектоника на плочите – геоложки феномен, за който досега се смяташе, че е характерен само за Земята, се наблюдава и под повърхността на Марс, сочат резултатите от изследване на американски учен, цитирани от БТА.

Откритието е направено от Ан Ин от Калифорнийския университет в Лос Анджелис след анализ на около 100 сателитни изображения от космическия апарат THEMIS на НАСА и от камерата HIRISE на "Марс рикънисънс орбитър".

"Тектониката на плочите на Марс е на примитивен етап, но може да ни даде насоки за това как е изглеждала ранната Земя, както и за началото на тектонската дейност на нашата планета", казва Ан Ин.

Ученият преди това е правил геоложки проучвания в Хималаите и Тибет. Анализираните от него сателитни изображения разкриват характеристики на Червената планета, които много наподобяват на разломните системи, наблюдавани на Земята.

На Марс има линейна вулканична зона, която е типичен резултат от тектонската дейност на плочите, обяснява специалистът. "Подобни характеристики не са наблюдавани на никоя друга планета в Слънчевата система, освен на Земята и Марс", казва Ан Ин.

Последвайте канала на

4311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини