Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните.
Причината е, че те могат да бъдат заместител в хранително –вкусовата промишленост. Редица организации обаче се обявиха против консумацията им, заради предполагаеми вреди.
„Наистина насекоми се използват много отдавна за храна. Има много държави, над 100, които традиционно ги консумират и сега се търси и в Европа подобно приложение на този вид храни”, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Нова тв.
Консумацията на насекоми се нарича ентомофагия.
„Да. Насекомите се полезни, те имат много добър химически състав и хранителна стойност . Има и насекоми, които не са ядливи, а са токсични. Белтъкът е подобен на този на месата, на млечните продукти. Насекомите имат много витамини и минерали”, допълни Донка Байкова.
Предполага се обаче, че насекомите могат да причинят алергии и автоимунни заболявания.