България има потенциала да се превърне във водещ производител на продукти от насекоми в Централна и Източна Европа

  • 20 май 2022 14:48

  • 848
  • 2
България има потенциала да се превърне във водещ производител на продукти от насекоми в Централна и Източна Европа
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

България има потенциала да се превърне във водещ производител на продукти от насекоми в Централна и Източна Европа. Това каза на пресконференция Кремена Дервенкова, съпредседател на Асоциация на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Организацията си поставя за цел развитието на конкурентна среда и въвеждането в страната на правна уредба, която да позволява развитието на насекомовъдния сектор. Ще работим и за общественото приемане на насекомите като източник на протеини за храна на животни и хора, отбеляза Дервенкова, цитирана от БТА.

Отбелязваме Международния ден на пчелите

Това е една нова по рода си индустрия в България, която има нужда от законодателна и административна рамка, за да се развива и разраства, посочиха от асоциацията. Според тях все още никоя от приетите и въведени от ЕС регулации в тази сфера не се прилага в България. По думите на Анатоли Ценов, съпредседател в асоциацията, Европейският съюз е приел регламенти за производство на алтернативни протеини от домашен щурец, черна муха войник, копринена буба, мигриращ скакалец, брашнен бръмбар и домашна муха. 

Използваната хранителна база при произвеждането на част от насекомите са вторични продукти от хранително вкусовата промишленост: пшенични трици, бирена мая и чиста вода, каза Камен Кръстанов от асоциацията. По думите му от насекомите се произвеждат протеиново брашно, олио и органичен тор – фраз. По думите на Кръстанов насекомите може да се използват и за съставки в хранителни продукти като хлебчета, бонбони и барчета. 

Към момента два милиарда души на планетата консумират насекоми на ежедневна база, отбеляза Дервенкова. По думите й консумацията на насекоми се завръща през последните десет години на Запад заради техния потенциал да бъдат решение на задаващата се продоволствена криза. 

Асоциацията организира кръгла маса на тема „Храната на бъдещето. Готови ли сме?“, която ще се състои на 20 юни. 

Асоциацията е учредена в края на 2021 г. и в нея членуват „Азенофф Байотех“ ЕООД, Енто Проджект ЕООД, Суперморио ЕООД, VBF Pro Ltd., М-фотон ЕООД, „Био Стопанство Лопянко“ ЕООД, "Насекомо" АД.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
848 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.01 | 14:03

2
Да Ви ееемайките ,30 години чакам да се оправи държавата и да стана европеец вие ще ме храните с буболечки като изостанал азиатец да Ви.....и вас !
не пипайте пчеличките

2022.05.20 | 15:11

1
уроди

Добави коментар

Водещи новини