Учени: Сушата може да причини недостиг на пармезан

Pixabay
share

На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с недостиг на пармезан, прогнозират учени, цитирани от Си Ен Ен.

Причината е, че количеството на водата в река По, захранваща 30 процента от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене, съобщава Си Ен Ен.

Според Масимилиано Фацини, ръководител на отдела за климатични рискове към Италианското дружество по геоекология, недостигът на вода в речния басейн е 45-70 процента. Специалистът обяснява, че По се захранва от снега в Алпите и от дъждовете през пролетта. От май тази година обаче валежите са малко, така че хората, които живеят и работят благодарение на реката, са изложени на риск.

"Ситуацията е критична и може само да се влоши", казва Фацини.

Верона и Пиза ограничават потреблението на вода заради една от най-тежките от десетилетия суши

Експертът заяви, че водата на По е необходима за отглеждането на млекодайни крави. Обикновено кравите дават по 30 литра мляко на ден, за да се произведе истинско Пармиджано-Реджано - за целта всяко животно трябва да консумира 100-150 литра вода. Влагата е необходима и за отглеждането на сочен фураж за стадата. Недостигът на вода в река По заплашва да доведе до закриване на земеделски стопанства.

Според учените средиземноморският регион е една от горещите точки на климатичната криза. Прогнозите са, че температурите там ще бъдат с 20-50 на сто по-високи от средните за света, а сушите ще се увеличат до средата на века. 

Водещи новини

Още новини