Сушата в Италия застрашава една трета от земеделската продукция

  • 14 юли 2022 17:38

  • 581
  • 0
Сушата в Италия застрашава една трета от земеделската продукция
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Италианският министър на земеделието предупреди парламента вчера, че една трета от селскостопанската продукция на Италия е изложена на риск поради суша и лоша водна инфраструктура и че ситуацията само ще се влоши през следващите години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Стефано Патуанели предостави най-новите данни от правителствени изследователски институти, които показват, че в периода 1991-2020 г. Италия е загубила 19 процента от наличните си водни ресурси в сравнение с периода 1921-1950 г. и че през следващите десетилетия те може да намалеят с още 40 процента. По този начин сме свидетели на бавно, но безмилостно изчерпване на наличната вода в страната ни, коментира Патуанели пред долната камара.

Правителството обяви извънредно положение в няколко северни региона поради продължителна суша и придружаващата я гореща вълна, която почти пресуши река По - ключова артерия за напояване в района на северна централна Италия, който е основен производител на плодове, зеленчуци и зърно.

Сушата последва необичайно слаби валежи през зимата, които оставиха планините почти без сняг, който да захрани реките и другите водни резервоари през лятото. Комбинацията от тези климатични събития стана причина за разцепването на ледника Мармолада на 3 юли и предизвиканата от това лавина, която уби 11 туристи в северната част на провинция Тренто.

Патуанели каза на законодателите, че такива суши се случват циклично в Италия, приблизително на всеки пет години, но се очаква да се случват по-често и "с все по-опустошителни последици".

Италия обявява извънредно положение в пет северни области заради сушата

Той обясни, че в момента басейнът на река По буди най-голямо безпокойство, "защото районът засяга една трета от националното селскостопанско производство". По думите му става въпрос за отглеждането на плодове, зеленчуци, домати и зърнени култури, особено царевица и ориз, както и за животновъдните ферми, които произвеждат прочутите в региона пармезан и прошуто.

Италианското фермерско лоби "Колдиретти" (Coldiretti) заяви, че извънредната ситуация вече е струвала на италианските фермери около 3 милиарда евро загуби, съчетани с растящите цени на енергията, произтичащи от войната в Украйна.

Макар и необичайните горещини и липсата на валежи да са виновни за настоящата криза, Италия е известна с "разточителната" си водна инфраструктура, която според националната статистическа агенция ISTAT губи 42 процента от питейната вода от разпределителните мрежи всяка година, до голяма степен поради стари и зле поддържани тръби.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини