Учени превръщат кори от дуриан в антибактериални превръзки

Pixabay
share

Учени от технологичния университет Нанянг в Сингапур превръщат изхвърлени кори от плода дуриан в превръзки с антибактериален гел, съобщиха БТА и Ройтерс.

За целта от корите се извлича целулозен прах, след като те бъдат нарязани и лиофилизирани. Прахът се смесва с глицерол и се превръща в мек хидрогел. От този хидрогел се изрязват превръзки.

"В Сингапур консумираме около 12 милиона дуриана годишно. Корите и семената се изхвърлят, с тях нищо не се прави и замърсяват околната среда" - обясни проф. Уилям Чен.

Това е начин да бъдат оползотворени.

Технологията може да се използва и за други хранителни отпадъци.

Сравнени с обикновените превръзки, органичните с хидрогел поддържат местата с рани по-хладни и влажни и това може да ускори заздравяването.

Използването на отпадни материали и дрожди за антибактериални превръзки е по-евтино от производството на обикновени превръзки с антимикробни качества. За тях са необходими по-скъпи метали като сребро и медни йони.

Водещи новини

Още новини