Учени дешифрираха редактирани любовни писма на Мария Антоанета

  • 02 октомври 2021 20:52

  • 2410
  • 4
Учени дешифрираха редактирани любовни писма на Мария Антоанета
© Булфото (архив)

Френски учени дешифрираха редактирани любовни писма на Мария Антоанета, предаде Асошиейтед прес. Те са изпратени до нейния близък приятел и предполагаем любовник Аксел фон Ферзен.

Съдържанието на някои от писмата е променено с по-тъмно мастило от оригиналното, като целта най-вероятно е била да се смекчи любовния език.

Учените прилагат нов метод, за да дешифрират първоначалния текст, като разделят химическия състав на мастилата, използвани при изписването на историческите документи. По този начин те стигат до оригиналните думи, написани от Мария Антоанета, и дори успяват да идентифицират човека, който ги е заличил - това е бил лично Ферзен.

Двамата водят кореспонденция две години след Френската революция през 1789 г. По това време кралицата и крал Луи XVI живеят под наблюдение в двореца Тюйлери и току що са се провалили в опит да избягат от домашния си арест.

В осем от 15-те анализирани писма са установени достатъчно разлики в химичния състав на мастилата - в съотношението между желязо, мед и други елементи, за да могат учените да възстановят оригиналния текст.

Изследователите са доволни, че новата технология им дава възможност не само да разкрият редактираните думи, но и самоличността на този, който ги е променил. Те са категорични, че Ферзен е нанасял поправките, тъй като съставът на мастилото от неговите писма е като на това, с което са правени корекциите. Остават неясни мотивите за редакциите.

Заличените думи като "лудо" и "любим" не променят общия смисъл на кореспонденцията.

"По това време хората са използвали много цветен език - но тук става въпрос за наистина силни и интимни думи. От този текст знаем, че е имало любовни отношения," казва Ан Мишлен от Сорбоната, която е съавтор на изследването, публикувано в изданието "Сайънс адвансис".

Мария Антоанета и Ферзен се запознават във Франция, когато и двамата са на по 18 години. Те поддържат връзка до нейната смърт. Той никога не се е женил.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2410 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ХХХ

2021.10.02 | 21:00

1
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО

2021.10.03 | 12:05

4
Приличаш ми на ревльо, който реве за гуменките които е скъсал преди 10 години. Едно си баба знае, едно си баба бае. Атила беден, ти ли се криеш зад тези три ХХХ ?
ти си

2021.10.03 | 06:57

2
рязан философ

2021.10.03 | 12:03

3
Мария Антоанета, КРАСАВИЦА!

Добави коментар

Водещи новини