Пещерняците също си имали социална мрежа

share

Пещерните хора също са ползвали социална мрежа, като са си имали своя "стена" от гранит за споделяне, досущ като Фейсбук, сочи проучване на екип от университета в Кембрижд, проведено в Швеция и Русия.

Археологът Марк Сапуел и неговият колектив подробно изследвали хиляди рисунки, издълбани в скалата, с които хората от бронзовата ера споделяли преживяното от тях. Творбите в Намфорсен в Швеция, изобразяващи хора, животни и ловни излети, съхранявали под графична форма придобитите знания и разменяли ловни и други практически съвети, необходими за оцеляването.

Според Марк Сапуел на тази гранитна "стена" в Швеция с размерите на футболно игрище хората се завръщали в продължение на хилядолетия, за да рисуват и общуват. Тя им носела утеха и радост от съпреживяното. Подобна функция имали и рисунките, открити на мегалитна плоча в Залавруга, Русия. Общо на двете места били анализирани около 2500 изображения, информира БТА.

"Има нещо много особено в тези артефакти – коментира Марк Сапуел. Хората са се връщали на тези места, защото са знаели, чедруги преди тях са оставили някакви следи. Явно и праисторическият човек е имал нужда от общуване, както и съвременнният. Рисунките подканват към коментар и добавяне на нови изображения с интервал от стотици, а може би и хиляди години. Това е било израз на идентичността на тези ранни общества, далеч преди появата на писмеността."

Водещи новини

Още новини