РИА Новости: Човечеството е застрашено от недостиг на…чипс

Pixabay
share

Сортът картофи, който обикновено се използва за приготвяне на чипс и пържени картофи, е застрашен от глобалното затопляне, според портала YCC, цитиран от РИА Новости.

Това е сорт, наречен „Ръсет Бърбанк“ който расте в Северна Америка. Той има високо съдържание на нишесте и специален вкус при пържене, поради което е предпочитан от заведенията за бързо хранене по целия свят. Според фермерите от Айдахо обаче поради глобалното затопляне количеството планински сняг, което отива за напояване на посевите от този сорт, намалява.
Посягаме към вредното, защото обичаме лесното

Генетикът Ричард Нови от Министерството на селското стопанство на САЩ каза, че обикновено добрата снежна покривка се появява до април и бавно се топи през лятото, осигурявайки вода през лятото. През 2018 г. обаче проучване установи, че от средата на 20-ти век снегът в планините е намалял с 15-30 процента. Освен това горещото и сухо време влияе както върху скоростта на растежа на картофите, така и върху вкуса и външния им вид.

За да разрешат този проблем, Нови и други културни специалисти разработват хибридни сортове картофи, които ще бъдат по-устойчиви на изменението на климата, предаде Фокус.

Водещи новини

Още новини