Индийската подправка куркума, която е ключова за източната кухня, усилва паметта и подобрява настроението, откри ново изследване, пише списание "Обекти".
Учените са се интересували от куркумата и дали тя може да обясни някои интересни феномени сред възрастното население на Индия, като например много ниския процент на заболявания от Алцхаймер.
На участниците в изследването е била давана куркума като хранителна добавка, по време на периода от 18 месеца и едновременно с това редица техни параметри на когнитивното здраве и настроението са били проследявани.
Участниците в изследването са били на възраст между 50 и 90 години и всички са имали слаби до умерени проблеми с паметта.
Една от групите е получавала 90 мг куркума два пъти на ден, а другата е вземала плацебо. Резултатите са показали, че приемането на куркума е подобрило значително паметта – при това с цели 28%, освен фокуса и вниманието.
Интересното е било, че участниците, които не са приемали плацебо, са получили също така и подобряване на настроението.