Антиоксидантите в доматите засилват ефикасността на полезните бактерии в храносмилателната система, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на испански учени.
Когато доматите са готвени, пробиотичният им ефект е още по силен. Високата температура стабилизира антиоксиданта ликопен и по-голямо количество от него оцелява в храносмилателната система и се усвоява от организма, предаде БТА.
Учените от политехническия университет във Валенсия изследваха как храносмилането се отразява на антиоксидантите в доматения сос. Те установиха, че той насърчава растежа на lactobacillus reuteri - едни от най-важните бактерии за здрав стомах и черва. Макар и тези бактерии да пречат на абсорбирането на някои антиоксиданти от доматите, антиоксидантите правят бактериите по-ефективни, което е много полезно за здравето.
Доматите съдържат много витамини - А, В, С, Е и К, плюс калций, магнезий и фибри. В тях има и калий. Известно е, че доматите намаляват безпокойството и забавят растежа на рака на стомаха. Доматеният сос може също да намали риска от рак на простатата.