Вегетарианската диета с яйца и млечни продукти и средиземноморската диета предпазват еднакво сърцето, съобщи ЮПИ.
Учените от университета във Флоренция и болницата "Кареги" са работили със 107 здрави доброволци с наднормено тегло на възраст от 18 до 75 години. Те ги поставили или на вегетарианска диета, или на нискокалорична средиземноморска диета за три месеца.
Средиземноморската диета включвала пилешко, риба, малко червено месо, както и плодове, зеленчуци, варива и пълнозърнести храни.
След три месеца участниците преминали на другата диета.
Доброволците отслабнали с около 2 кг и се освободили от около 1,5 кг от тлъстините си и при двете диети.
Учените забелязали обаче една съществена разлика. "Лошият" холестерол на спазващите вегетарианска диета спаднал повече, но средиземноморската диета била по-ефикасна за сваляне на триглицеридите. И двата вида мазнини в кръвта увеличават риска от инфаркт и инсулт.
Двете диети имат много сходства, което обяснява защо са еднакво ефикасни за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Те са богати на плодове, зеленчуци и варива, пълнозърнести храни и ядки. Набляга се на разнообразието и подходящото количество храна, като се ограничават наситените мазнини.