Търсенето на храна, след като сме изпили няколко чашки алкохол, е нещо обичайно, което се случва на много хора.
Но сега знаем причината за това. Според британски учени алкохолът кара мозъка да превключва на „режим глад“ и това увеличава апетита, пише ВВС. Експерименти с плъхове показали, че алкохолът активира сигналите в мозъка, които уведомяват тялото, че трябва да яде още. Изследователите смятат, че същото се случва и при хората.
Това обяснява защо много хора казват, че похапват, след като са изпили чаша-две. Това е неврологична реакция, казват изследователите от института „Франсис Крик“, чиито заключения са публикувани в списание Nature Communications.
За експеримента учените давали на плъховете щедри количества алкохол в продължение на три дни. Той предизвикал необичайна дейност на невроните AGRP, които активират глада. В резултат на това гризачите поглъщали повече храна от обичайното.
Още по темата прочети тук.