ПЕТА започна нова кампания, целяща спиране на сервирането в ресторантите на морски храни, като риба и октоподи, пише Daily Mail.
Ресторантите в западните държави все повече предлагат на гостите си живи животни за вечеря, но организацията, която защитава правата на животните, изтъква, че те изпитват болка толкова силно, колкото и бозайниците. Шокиращо е да наблюдавате разчленяването на жив октопод в кухнята на ресторант, но това не е единственото ужасяващо ястие, сервирано в името на гастрономията, както ще разберете от списъка с жестоки вечери по-надолу.
Жив октопод
Ресторанти в Калифорния и Ню Йорк си навлякоха остри критики в последно време от активисти, защитаващи правата на животните заради сервирането на октопод за вечеря, докато той все още е жив и мърда. Видео, заснето от членове на ПЕТА в един от ресторантите, показва как майстор-готвач нарязва жив октопод на парчета. В много случаи готвачът отрязва няколко пипала на октопода и след това го оставя да агонизира от болка, докато друг клиент си поръча ястие с пипала и тогава готвачът отстранява още няколко.
ПЕТА пусна петиция по-рано този месец, в която призовава законодателите да забранят на ресторантите да сервират живи морски животни. Тя беше придружена от видео на октопод, агонизиращ от болка, докато готвач в суши ресторан в Лос Анджелис отрязва пипалата му. Организацията твърди, че октоподите, които са смятани за едни от най-интелигентните безгръбначни животни, усещат болка по същия начин като бозайниците. В десетина ресторанти в Калифорния и Ню Йорк дори се предлагат живи октоподи, отбелязва ПЕТА. Тя дава за пример ястието санакджи, което се приготвя от движещи се пипала на октопод.
Още по темата прочети тук.