Почти всяко трето дете в Европа е с наднормено тегло

  • 22 ноември 2016 14:23

  • 3136
  • 1
Почти всяко трето дете в Европа е с наднормено тегло
© GettyImages/Gulliver

Средно от 1 до 3 деца в Европа във възрастовата група 6-9 години е с наднормено тегло или затлъстяване. Това каза пред журналисти доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация /СЗО/ за България.

Той участва в конференция "Промоция на реформулирането на храните с цел намаляване съдържанието на сол, мазнини, наситени мастни киселини, трансмастни киселини, добавена захар", която се организира в изпълнение на Споразумение между Министерството на здравеопазването, Националния център по обществено здраве и анализи и СЗО.

Затлъстяването се развива по-бързо в източната част на континента, като за България данните са много тревожни, допълни Околийски. По думите му то е най-рисковият фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет.

Храненето на българина е добро заради близостта със средиземноморския регион, каза Жоао Бреда, програмен мениджър по хранене, физическа активност и затлъстяване в Регионалния офис на СЗО за Европа, но допълни, че трябва да се намали драстично консумацията на сол и захари.

По думите му Финландия е намалила с 40 на сто солта в колбасите, което не е намалило техния привлекателен за потребителите вид.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3136 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.26 | 20:34

1
ОТ толкова ваксини и гмо храни какво да очакваш друго??? Аутизъм, диабет, агресивност, рак.......

Добави коментар

Водещи новини