Глобалното затопляне намалява аромата на цветята

Getty Images/Guliver
share

Ново изследване показва, че цветята вече са с по-слаб аромат, когато температурите в заобикалящата ги среда са по-високи. Учени от Еврейския университет в Ерусалим установиха, че покачването на температурите потиска растежа им, предаде БНТ.

Отделянето на аромат изисква значителна енергия от растенията. Ароматът не е просто някакъв лукс, а заедно с цветовете и формата на цветята е част от важна стратегия за привличане на опрашители. Повишаването на температурите, комбинирано с глобалните климатични промени, се намесва в симбиозата растение-опрашител - взаимодействие, което е улеснено най-вече от цвета и аромата на растението, заяви експертът Алон Канани от университета.

Той констатира, че две разновидности на хибридната петуния, които са израсли при по-високи температури, произвеждат по-малко фенилпропаноиди - летливи съставки, които придават на цветята уникалния им аромат. Намаленото им производство е свързано с ограничена активност на синтезиращите ги протеини. Екипът на Канани фокусирал вниманието си върху отделянето на аромат от растенията.

Всеки аромат на цвете може да е съставен от стотици летливи съставки от различни биохимични групи. Генният механизъм, който е в основата на производството на тези съставки, не е добре опознат. В рамките на отделно изследване Канани показа, че производството на фенилпропаноиди може да бъде поддържано или увеличено чрез вкарване на ген, известен като PAP1, от често използваното в лабораторни експерименти растение арабидопсис талиана. Той отстранява чувствителността към топлината при отделянето на аромат.

Водещи новини

Още новини