Учени разработиха лекарство срещу меланом

  • 28 май 2016 16:33

  • 15875
  • 0
Учени разработиха лекарство срещу меланом
©

Френски учени създадоха лекарство, което атакува меланомни клетки, без да засегне здравите, предаде Франс прес. Това дава надежди на засегнатите от тази агресивна форма на рак на кожата.Лекарството, кръстено НА15, е разработено от учени под ръководството на Стефан Роки от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания, информира БТА.

Меланомът засяха меланоцитите - клетките, отговорни за синтеза на меланин, който придава цвета на кожата, се припомня в комюнике на института. Съществуват три стадия на развитие на меланом - радиален растеж, при който ракови клетки се разпространяват безразборно в епидермиса, вертикален растеж, свързан с инвазия на ракови клетки, и метастазен стадий, при който ракови клетки се разпространяват в периферни тъкани.

"Създаването на нови лекарства е важна крачка напред към прилагане на ефикасни биотерапии срещу този вид рак. В тази насока нов вид лекарства, известни като тиазол бензенсулфонамиди, са с обещаващи противоракови свойства. Първоначално тези лекарства бяха използвани срещу диабет тип 2", отбелязват учените.

След многобройни експерименти учените модифицирали структурата им, за да получат НА15.

Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Cell.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
15875 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини