Климатичните промени застрашават Статуята на свободата и Венеция

  • 27 май 2016 14:15

  • 10683
  • 5
Климатичните промени застрашават Статуята на свободата и Венеция
© Getty Images/Guliver

Статуята на свободата в Ню Йорк може да бъде един от знаковите обекти на световното културно наследство, който ще бъде загубен заради климатичните промени. Такова предупреждение отправи ООН.

Доклад на екип от учени, ЮНЕСКО и Програмата за околната среда на международната организация показва "непосредствената и ясна" нужда от адресирането на проблема с покачващите се глобални температури. Изследването включва 31 природни и културни обекта, част от световното наследство в 29 държави.

Увеличението на глобалните температури може да застраши места като островите Галапагос. Дивият живот на тях е заплашен както от стотиците хиляди посетители годишно и нелегалния риболов, така и от повишените нива и киселинност на океанските води, затоплянето и извънредните метеорологични събития. По-топлите зими са заплаха за древната британска обсерватория "Стоунхендж". Те водят до увеличаване на популациите на животни като къртиците, които могат да подкопаят основата на камъните и да нарушат археологическия фундамент.

По-сериозна е опасността за шотландския островен архипелаг Оркни, чиито неолитни находища са застрашени от корозията на крайбрежните скали. Ерозията на бреговете заради промените в океанските води заплашва също Великденските острови.

Климатолозите предвиждат, че силата на ураганите ще се увеличава заедно с глобалното затопляне. Нивата на морските води заплашват също места като Венеция, където вече са похарчени милиони за защита от наводнения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10683 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
дискусия са почнали

2016.06.12 | 08:23

5
Не може продажни наркомани на власт да принуждават цялата полиция да стресира водачите на МПС и ги кара да лепят терористични холограми и да вредят с фарове..
увреждани от фарове на автомобили действат

2016.06.12 | 08:22

4
Отглеждащи Домашни хора са озадачени защо всички автомобили увреждат и денем и нощем с все по жестоко вредни скенери и фарове..СПоред тях в Закона имало изрична забрана за движение с включени фарове през деня.. най добре хората да растрелят виновните длъжностни лица за да се разбере какво става..ПОне сто двеста политици и няколко десетки хиляди полицаи трябвало да се избият показно..Вместо да с е давят десетки милиони за един два дни..
увреждани от фарове на автомобили действат

2016.06.12 | 08:19

3
Има отправено предложение за изДавяне на милиони автомобили увреждащи тежко околната среда..Чакат разрешение от някаква служба охраняваща редки видове за слънчевата система..

2016.05.27 | 19:16

2
Почти на 30 години съм, и откакто се помня съм чел и чувал, че още в началото на 21 век водата на световния океан ще се покачи драстично, както и че петролът ще се изчерпа. И какво, Венция си е същата (само дето малко по-често се наводнява от преди) и продължаваме да си караме на нафта и бензин.
Режвши сквнери пробили охраната

2016.05.27 | 15:04

1
даже с е виждат нови жестоки анти климатични оръжия - високо активни скенери нарочно монтирани край статуят а които я увреждат жестоко..

Добави коментар

Водещи новини