Ако искате да попречите на гостите си да изпият всичкото вино, имайте предвид размера на чашите, в които им го сервирате, съветват британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".
Специалисти от университетите на Кембридж и Бристол са установили, че ако виното се поднася в големи чаши, хората са склонни да пият повече.
За целите на проучването му авторите са наблюдавали практиките за пиене на гости на ресторант с бар в Кембридж за период от 16 седмици.
Клиентите са имали възможност да поръчват напитката в чаши с различни размери, променяни периодично. Размерът на чашите е варирал между стандартния от 300 милилитра, по-голям от 370 милилитра и по-малък от 250 милилитра, пише БТА.
Изследователите са установили повишени с 9,4 процента дневни продажби на вино, когато напитката е била предлагана в чашите с по-голям размер от стандартния. Обратен ефект обаче не е бил отчетен, когато виното е било предлагано в чаши с по-малък от стандартния размер.
"Открихме, че по-големият размер на чашите е свързан с повишена консумация на вино, дори без да се увеличи количеството на напитката. Едно от възможните обяснения е, че по-големите чаши променят възприятието на хората за количеството, което води до по-бърза консумация и поръчване на повече вино. Интересното е, че не наблюдавахме обратен ефект, когато виното беше предлагано в по-малки чаши", казва д-р Рейчъл Печи от Отдела за поведенческо и здравно изследване към Кембриджския университет.
Откритието кара специалистите да смятат, че ако се избягва сервирането на вино в по-големи чаши, може да се ограничи количеството, което хората консумират.