В Бордо беше открит "Дисниленд" за възрастни (видео)

  • 15 юни 2016 09:57

  • 2057
  • 0
В Бордо беше открит "Дисниленд" за възрастни (видео)
© GettyImages

На 1 юни във Франция отвори Град на виното - най-големият в света музей на благородната напитка. Очаквано, той се намира в града - символ на френското винопроизводство - Бордо, пише dnevnik.bg.

Музеят е разположен в модернистична сграда с площ 3 хил. кв. м на брега на Гарона и е пълна противоположност на подземните изби с прашасали редици бутилки. Според някои той наподобява чаша изкрящо шампанско, според други - рог с бургундско. Така или иначе това е модерен мултимедиен център с дегустационна зала, ресторант тапас бар, аудитории за уъркшопове, просторни пространства за временни експозиции. Има и изба с подбрани вина от 80 държави. Затова медиите вече започват да го наричат най-големият френски развлекателен парк за възрастни.

Изграждането на музея продължава седем години и е струвало над 90 млн. долара и е дело на парижкото архитектурно бюро XTU.

Двайсет мултимедийни инсталации въвеждат посетителите в света на винопроизводството. В кадри, заснети от хеликоптер, са представени най-известните лозя на планетата. "Винени портрети" пък представят особеностите на основните видове вина - бяло, червено, розе, пенливо. Инсталацията "По вода" представя древните методи за транспортиране на благородната напитка по реки и моря, а "Галерията на цивилизациите" разкрива ролята й през различните исторически епохи и култури - от древните египтяни и римляни до времената на сухия закон в САЩ.

Бордо е известен в света най-вече с виното си - не случайно името на града е и името на цвета на червеното вино, но е и едно от най-красивите кътчета на Франция. Всяка година винопроизводителите на регион Аквитания пласират на пазара по около 800 млн. бутилки вино на обща стойност 3 млрд. евро. Благодарение на тази традиция градът е и в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Последвайте канала на

Novini.bg
2057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини