По стара традиция, на 1 януари в 00.00 часа, отваряме бутилка шампанско, с която да поднесем наздравица за настъпващата Нова година.
Как да изберем качествено шампанско, ни разказа технологът Стоян Геров от Института за изследване на вино и спиртни напитки. Той обясни пред репортер на Novini.bg, че технологията при производство на шампанско е по-сложна и отнема повече време, отколкото при обикновеното вино. Важно е запечатването на бутилката, за да се образуват мехурчетата. С напредване на технологиите шампанското започва да се произвежда по изкуствен начин, на принципа на лимонадата, но тогава мехурчетата са по-големи и вкуса на пенливото вино е по-твърд.
Повече за технологията при изработването на шампанското и как да изберем качествена напитка вижте във видеото.