Вегетарианството може би не е толкова полезно за околната среда, колкото мнозина си мислят. Точно обратно може би дори й вреди.
Според ново проучване на Carnegie Mellon University много от често срещаните зеленчуци като марулята изискват повече ресурси на калория за отглеждане и отделят повече емисии на парникови газове, отколкото някои видове месо. Намаляването на теглото на населението като цяло има положителен ефект върху околната среда, но според проучването здравословното хранене оказва по-голям вреден ефект въху околната среда.
От Carnegie Mellon са проучили ефекта от различните храни от отглеждането, преработването и транспортирането им до продажбите, обслужването и съхраняването й от домакинстввата.
Авторите на проучването също така са отчели промените в енергийната употреба , синия воден отпечатък и емисиите на парникови газове, пише Daily Mail.
“Консумацията на маруля е три пъти по-лоша по отношение на емисиите на парникови газове, отколкото консумацията на бекон,” казва Пол Фишбек, от университет Carnegi Mellon.
Прочети повече ТУК.