Нова супер храна разтърсва в момента българина - и обикновени зяпачи по магазините, но най-вече родните фенове на здравословното хранене. Черният чесън! Не го търсете обаче при фермерите, няма го и в магазините на „Сортови семена", пише "Всеки ден".
Не расте и в лехите дори на най-стриктно спазващите биоземеделието. Вече го има внесен в България, а цената му е баснословна - гони 200 лева за килограм. По тази причина се продава на бройки, главата струва между 5 и 7 лв.
Черният чесън не расте в абсолютно тъмния цвят, а почернява след отлежаване. Другото му име е ферментирал чесън. И подобно на виното, киселото зеле, някои туршии и т.н. става още по-хубав, когато отлежи.
Не мирише така силно като родителя си - обикновения чесън, не оставя лош дъх в устата, не предизвиква парене под лъжичката. И е много по-полезен от него, по-фин, с по-изискан вкус.
Източни философи - където е родината му, в Южна Корея, вече величаят дотам черния чесън, че го препоръчват като осигуряващ не просто здраве, а безсмъртие.
Черният чесън съдържа два пъти повече антиоксиданти от белия. В състава му има и S-алилцистеин - вещество, за което се смята, че наистина предпазва от ракови заболявания.
Пуснаха чесън за 200 лева килото
- 19.03.2015 | 09:28
- 4159