Американски учени обясниха лошия дъх след ядене на чесън

  • 18 юни 2014 11:20

  • 2027
  • 3
Американски учени обясниха лошия дъх след ядене на чесън
© Getty Images/Guliver

Учени от Американското химическо дружество публикуваха резултатите от изследване за причините за лошия дъх в устата след ядене на чесън. Експертите го обясняват с химични съединения в хранителния продукт.

Учените са стигнали до извода, че на науката засега не са известни методи за борба с проблема, съобщи БТА.

Химиците са установили, че в чесъна се съдържа алил метил дисулфид. Това химично съединение е особено устойчиво и трудно за премахване. Попадайки в кръвта, то дълго време циркулира в организма, придава на дъха, а също на течностите и субстанциите, отделяни от тялото, специфичен неприятен мирис.

Според учените миенето на зъбите и използването на освежители на дъха са само временна мярка, но не премахват причината за чесновия мирис.

В изследването не се уточнява след колко време алил метил дисулфидът напълно се извежда от организма.

Според изследване на учени от университета на Охайо от 2010 година миризмата на чесън отчасти се неутрализира, когато се пие чаша мляко.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2027 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.06.19 | 07:47

3
Немските учени доказаха точно обратното - че “субстанциите, отделяни от тялото, специфичен неприятен мирис“ по никакъв начин не се дължат на чесъна и аз им вярвам.Чесънът е изключително полезен,убива лошите бактерии в организма,антисептичен е и затова лекарите го препоръват при настинки.
FM

2014.06.18 | 12:21

2
А аз си топля водата в бойлер.

2014.06.18 | 12:21

1
Немските учени доказаха точно обратното - че “субстанциите, отделяни от тялото, специфичен неприятен мирис“ и аз им вярвам.Чесънът е изключително полезен,убива лошите бактерии в организма,антисептичен е и затова лекарите го препоръват при настинки.

Добави коментар

Водещи новини