Съставка в червеното вино вреди на физическото здраве, обявиха учени

Getty Images/Guliver
share

Учени откриха, че съставката ресвератрол в червеното вино не само не подобрява ефекта от физическите упражнения, но дори го влошава, цитирани от БТА. Те стигнали до този извод след проведено изследване.

Ресвератролът е свързван с благотворен ефект за здравето, включително с понижаване на кръвното налягане и с намаляване на риска от сърдечни болести. Досега обаче ресвератролът бе възхваляван най-вече заради способността си да мултиплицира благотворния ефект. Затова добавки ресвератрол се продават в аптеките.

Ресвератролът е естествено съединение, което се съдържа в люспите на гроздето. Тъй като от люспите на този плод може да се извлече съвсем малко количество от него, ресвератролът се извлича чрез синтез – химичен и биотехнологичен. Може да се използва и като хранителна добавка. Съдържа се още в боровинки, както и в някои видове билки.

"Най-лесният начин да се провери ефектът от физическите упражнения е да си физически активен - заяви ръководителят на изследването, кинезиологът д-р Брендън Гърд от университета Куинс в Канада. "Оказа се, че ефектът от ресвератрола за подобряване на метаболизма и сърдечносъдовите функции не е толкова категоричен, колкото се смяташе досега".

Участниците в изследването на Гърд и колегите му извършвали интензивни тренировки три пъти седмично в разстояние на 4 седмици. Половината от участниците приемали добавки ресвератрол, а останалите - плацебо.

В края на едномесечните тренировки учените установили, че у участниците, приемали ресвератрол, не е налице видимо подобряване на физическото им състояние. Не се наблюдавал и благотворен ефект върху здравето им, който обикновено съпътства извършването на физически упражнения.

 

Водещи новини

Още новини