Учени: Твърденията, че солта води до високо кръвно налягане са преувеличени

  • 12 септември 2014 12:02

  • 4667
  • 1
Учени: Твърденията, че солта води до високо кръвно налягане са преувеличени
©

Ролята на солта за високото кръвно налягане се преувеличава, установи изследване, обхванало 8600 французи, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Връзката между солта и високото кръвно е "по-сложна, отколкото се смяташе", подчертават учените. Според тях кръвното се вдига най-много от излишните килограми.

Индексът на телесната маса въздейства най-силно върху систоличното кръвно налягане. Върху него се отразяват и други фактори като начин на живот и хранене, консумация на алкохол. Плодовете и зеленчуците от друга страна регулират високото кръвно.

Специалистите обаче са убедени в ролята на солта за високото кръвно. "Повечето научни изследвания потвърждават, че с намаляването на солта пада и кръвното", каза Джанел Дън от американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията.

Преди няколко дни Федералният център за контрол и профилактика на заболяванията предупреди, че 90% от американските деца консумират прекалено много сол, която идва от 10 готови храни - пица, хляб, солени снаксове, сандвичи, колбаси, готово пиле, макарони, супа и мексикански специалитети.

Високото кръвно е най-разпространеното хронично заболяване. Наричат го "тихия убиец", защото няма явни симптоми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4667 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
JJIvanov докладвани проучвания

2014.11.03 | 08:35

1
За осигуряване на милиони пациенти само в БЪлгария за ограбване от мед мафията отлични резултати дават прехлорирани питейни води комбинирани с прейодирана сол.Както всички знаем във водопроводите с е подава само чиста питейна вода,а ко някъде стане авария има методика з а дезинфекция.За да с е осигурят милиони тежко болни вкл от високо и ниско кръвно ,диабет,бронхити и подобни,бъбреци,жлъчка ...Органите на ХЕИ безмилостно принуждават ВиК да преотравят всички водоизточници като ползват принуждание чрез жестоки глби..

Добави коментар

Водещи новини