10 суперхрани, задължителни за менюто ни

share

След като затлъстяването и диабетът се превърнаха в истински бич за човечеството, все повече хора се придържат към здравословното хранене.

Често обаче храните, които се предлагат в магазина, изобщо не са толкова здравословни, колкото пише на етикета.

Най-сигурният залог да се храните в полза на здравето си е да купувате храни, които са пресни, от местни производители и които не са предварително опаковани.

За да помогнем на здравните маниаци, ви предлагаме този списък от десет суперхрани, които всеки трябва да добави към диетата си.

10. Авокадо

Като се имат предвид неговата форма и цвят, авокадо е наричано "алигаторска круша." На пръв поглед хранителният му профил навежда на мисълта, че това не е особено здравословен плод, тъй като около 85% от калориите, които носи, идват от мазнини. Въпреки това, не всички мазнини са еднакви – в авокадото се съдържат голямо количество мононенаситени мазнини, които ни носят много здравословни ползи. Те забавят естествения процес на окисляване на тялото и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.

Наред с тези здравословни мазнини, авокадото е пълно с антиоксиданти, които помагат да се ограничи производството на свободни радикали, причиняващи рак. На последно място, тези чудодейни плодове осигуряват много фибри и витамин K – две вещества, от които организмът ни се нуждае ежедневно.

9. Сьомга

Днес замърсяването с живак в моретата и океаните е страшно явление. За разлика от риби като тон, сьомгата не съдържа живак, което се дължи на относително малкия й размер. Така тя може да се консумира по-често, в сравнение с други риби, които имат подобни хранителни профили.

Снабдена с омега-3 мастни киселини, сьомгата ни носи както защита на сърдечно-съдовата система, така и подобряване на настроението и намаление на риска от рак. Освен това рибата е пълна с витамин B12, селен и витамин D - последният от жизненоважно значение за превенцията на рака. Сьомгата е наситена с протеини, така че е добра алтернатива на месото.

8. Къдраво зеле

Като се имат предвид неговите широко известни ползи за здравето, къдравото зеле е съставка, използвана в кухните на много хора. Този тъмнозелен зеленчук е подобен на спанака и е пълен с полезни вещества като витамини К, А и С, голямо количество манган и фибри.

Изследвания показват, че къдравото зеле съдържа уникална комбинация от витамини и антиоксиданти, която помага на телата ни да поддържат здравословно ниво на холестерола.

7. Бадеми

Ядките са изключени от диетата на много хора, които се опитват да отслабнат, заради тяхната висока калоричност. Бадемите обаче могат само да ни донесат здравословни ползи. Подобно на авокадото, те съдържат мононенаситени мазнини, които носят на организма противовъзпалителни ползи. Те помагат на тялото ни да забави стареенето и намаляват количеството на лошия холестерол в кръвта.

Бадемите са пълни с витамин Е, който е важен антиоксидант. Той ни помага в борбата със свободните радикали и ни пази от рак. Тези ядки, които уж съсипват диетите за отслабване, съдържат голямо количество протеини, които ни засищат за по-дълго.

Още по темата четете ТУК.

Водещи новини

Още новини