"Оскар" за най-добър филм получи "Арго" (снимки)

Getty Images
share

"Оскар" за най-добър филм получи "Арго" на Бен Афлек. Наградата от Белия дом обяви първата дама на САЩ Мишел Обама,  съобщиха световните агенции. В категорията за най-добър филм бяха номинирани още "Любов", "Зверовете от дивия Юг", "Джанго без окови", "Клетниците", "Животът на Пи", "Линкълн", "Наръчник на оптимиста" и "Враг номер едно".

Даниъл Дей-Луис спечели "Оскар" за най-добър актьор за великолепно пресъздадения образ на 16-ия американски президент във филма "Линкълн". Той стана първият актьор - трикратен носител на "Оскар" за главна мъжка роля в историята на киното, съобщи Oscar.cоm. Дей-Луис е и двукратен носител на  "Златен глобус". Отличието му връчи Мерил Стрийп.

Останалите номинирани за "Оскар" в категорията най-добър актьор освен 55-годишния британец бяха Хю Джакман за "Клетниците", Брадли Купър за "Наръчник на оптимиста", Хоакин Финикс за "Учителят" и Дензъл Уошингтън за "Полет".

В сезона на наградите, предхождащи "Оскар"-ите, Дей-Луис получи отличието на Гилдията на филмовите актьори, наградата "Изборът на критиците", отличието на Нюйоркските филмови критици, БАФТА, "Златен глобус".

Дженифър Лорънс беше отличена с "Оскар" за най-добра актриса за ролята на Тифани в "Наръчник на оптимиста". Отличието й връчи Жан Дьожарден, съобщиха световните агенции.

В категорията бяха номинирани още Джесика Частейн за "Враг номер едно", Еманюел Рива за "Любов", Кувензане Уолис за "Зверовете от дивия Юг" и Наоми Уотс за "Невъзможното".

Водещи новини

Още новини