Стоянович: Политическият диалог в България е като фейлетон

share

Всички решения под които стои моят подпис са мои. В момента, в който това се промени аз няма да бъда част от тази власт. Това правителство ме покани да участвам като експерт. Това каза министърът на културата Петър Стоянович в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Във всички случаи работата на правителството под подобен натиск се случва за първи път. От моя гледна точка по-добре би било поне 100 дни да имаме спокойствие“, коментира той и допълни „На война като на война“.

Той възрази и срещи информациите, изписани по негов адрес за пътуването му в Москва, които според Стоянович са напълно спекулативни.

Писанията за мен са напълно измислени. Изкараха пътуването ми до Москва едва ли не е било като до Акапулко. Да не говорим, че още в първите ми дни като министър написаха в медиите, че имам извънбрачно дете. Сега очаквам друга атака в жълтата преса. Истината е, че пътуването ми с кола беше не защото имам фобия от самолетите, а защото носех огромно количество книги за българите в Украйна, за които само за карго щяха да се платят огромни пари. А пътуването ми не е струвало 10 хил. евро, а само 1050 лева, посочи Стоянович.

„Аз нямам спор с Вежди Рашидов. Аз видях, че Българският лувър нямаше експозиционен план, той се строеше, но не беше ясно за какво ще се сложи там. Това е проект, който е започнат преди много години от Ема Москова, дори предполагам, че след моя мандат ще бъде продължен нататък.

Според него такива информации се тиражират в медиите заради това, че диалогът у нас е на ниво, което ни връща към фейлетоните на Алеко. Хвърляш едни клевети и няма реакция. Има обаче една граници, която не може да се минава, когато си на власт или в опозиция, категоричен е културният министър.

„Политическият диалог в България е като фейлетон. Много е лесно да хвърлиш обвинения към някого, защото знаеш, че няма да те санкционират. Има граници които не могат да се преминават. Докажи, че политиката която прави опонента ти не е интересна, вместо да хвърляш клевети“, коментира културният министър обвиненията на бившия министър Вежди Рашидов.

Стоянович се опита да отговори и на критиката на театралите, че обмисля реформа, която няма да е в интерес на българския театър.

Когато станах министър наследих една ситуация в театрите. Въпросът е, че сме бедна държава в тежка криза. Бюджетът не може да го разпънем с парна ютия. Но когато държавата трябва да плаща пари за един билет, а ние няма от къде да извадим парите, няма как да увеличавам бюджета на театрите. Освен това ние трябва да мислим и за книгата, и за археолозите. Аз искам да запазя активността на театъра и влизането на зрители, затова реформата ще я направя по най-добър начин, обеща Петър Стоянович.

„Бюджетът ни беше заварен, държавата трябва да доплаща към всеки един продаден билет за театър. Ние трябва да мислим от една страна за държавата, за другите сектори, а от друга страна да се запази активността на театъра и да вкарват зрители“, завърши министър Стоянович.




 

Водещи новини

Още новини