Стоянович: Бургас има шансове за европейска столица на културата

  • 19 август 2013 21:05

  • 1326
  • 1
Стоянович: Бургас има шансове за европейска столица на културата
© Булфото

Бургас има много добри шансове да стане европейска столица на културата през 2019 г. Това каза пред журналисти министърът на културата д-р Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето,, който присъства на 41-вия Международен фолклорен фестивал в Бургас.

„Поздравявам кмета за идеалните условия, които е създал. Процедурата е в една обществена сценична треска. Пожелавам успех на всички градове, които са заявили своята кандидатура. Много ще ми е интересно как ще се проведе това състезание, тъй като няма изявен победител, както и община, която ще отпадне”, добави министър Стоянович. Той заяви, че Бургас има много голям шанс да се класира и че това зависи както от екипа, така и от бургазлии.

Не са готови насоките за финансиране на археологически обекти в Бургаска област, защото до последно изникват нови и нови неща. Днес посетих Аква Калиде – нещо забележително. Трябва да говорим надълго и нашироко с кмета на Бургас, да помислим как може не само със собствено финансиране, но и с чуждестранно да укрепим и завършим археологическата част и банята. Това са неща, които могат да подобрят и без това добрия имидж на Бургас и да привлекат още туристи, заяви министърът.

Той каза, че продължава обсъждането на проекта „Виа Понтика”. „Бюджетът е по-малък, няма ги онези така щедро раздавани субсидии. Трябва да решим дали не е време да се приоритетизират някои обекти за сметка на другите, защото, както е тази година, бюджет от половин милион лева го раздаваме по малко и на калпак и нямаме време да завършим някои обекти от национално значение”, каза още Стоянович.

Той добави, че реформите, които предстоят в сектор култура, са законодателни. Част от тях са за тази година, а други за по-нататък. „Наследството, което получих, не е леко – като започнем от проблемите с финансирането и стигнем дотам, че голяма част от гилдиите дълго време са били задоволявани на парче. Културата означава един по-широк поглед и не ми се ще да мислим на парче, особено в областта на културата. Трябва да гледаме напред. Мисля, че в това отношение мога да получа доста добри идеи – от гилдиите, творците, общините”, заяви министър Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето,. Той каза, че има много интересни общини с различни проблеми. „Трябва да намерим един общ компромис, да вървим ръка за ръка. България трябва да се развива малко повече”, допълни министърът.

Последвайте канала на

1326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.08.20 | 08:53

1
АБСОЛЮТЕН ШЕМЕТ !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини