Шарън Олдс спечели "Т. С. Елиът"

Getty Images
share

Американката Шарън Олдс спечели наградата "Т. С. Елиът" за поезия. Отличието се присъжда на Олдс за стихосбирката "Stag's Leap", проследяваща края на брака й преди 15 години, предаде БТА.

Наградата "Т. С. Елиът", отбелязваща своята 20-годишнина, се връчва за най-добрата стихосбирка, издавана всяка година във Великобритания и Ирландия. Смятана е за едно от най-престижните отличия за поезия в света. Призът е придружен от чек за 15 000
британски лири (24 000 щатски долара).

Стихосбирката "Stag's Leap" на Шарън Олдс е избрана измежду рекордните 131 предложения и от кратък списък с десет произведения.

"Впечатли ни силното женско присъствие сред претендентите, но бяхме единодушни в избора на Шарън Олдс за наградата "Т. С. Елиът" за 2012 г.", казва председателката на журито, британската поетеса-лауреат Карол Ан Дъфи.

Дъфи описва стихосбирката на Олдс като "невероятна творба, съчетаваща изящество и смелост, и върхово постижение в кариерата на поет от световна класа".

Когато бракът й приключва, 70-годишната днес Шарън Олдс обещава на децата си, че няма да пише за развода си десет години. Поетесата издава стихосбирката си, определяна от мнозина като най-добрата й досега, 15 години по-късно.

Водещи новини

Още новини