Париж ще предложи "невиждана досега" церемония за откриването на Параолимпийските игри

Getty Images
share

Само седмици след домакинството на Олимпийските игри, спортното лято в Париж започва последната си глава в сряда с церемонията по откриването на Параолимпийските игри.

Повече от 4000 спортисти с физически, зрителни и интелектуални увреждания ще спорят за отличията в 22 вида спорт през следващите 11 дни.

Организаторите обещават грандиозно шоу за откриването на Игрите. То отново ще се проведе извън пределите на стадион, но за разлика от церемонията на Олимпийските игри, която включваше парад с лодки по река Сена, параолимпийската ще се състои на сушата, като спортистите ще дефилират по известните "Шанз Елизе" и площад "Конкорд".

Режисьорът Тома Жоли каза, че събитието ще "покаже параолимпийските спортисти и ценностите, които те въплъщават", и обеща "изпълнения, които не са виждани досега".

Организаторите съобщиха, че са продадени повече от 2 милиона билета за Параолимпийските игри в Париж. Те започват в четвъртък с раздаването на първите комплекти медали в таекуондо, тенис на маса и колоездене на писта.

Президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс каза, че многобройните фенове, които се очакват в Париж, ще означават много за спортистите, много от които се състезаваха пред празни трибуни на на Игрите в Токио преди три години заради пандемията от КОВИД-19.

Първи транссексуален на параолимпиадата в Париж

"Тъй като нашата амбиция е да бъдем възприемани и разбирани като най-трансформиращото спортно събитие на планетата, тази атмосфера е изключително важна", каза той пред АП в навечерието на церемонията по откриването.

Водещи новини

Още новини