В Испания: Една българка го показа много ясно

X/Twitter
share

Полемиката около участието на мъжките боксьорки на Олимпиадата в Париж сякаш засенчи всички други спортни мероприятия във френската столица.

Решението на МОК да допусне Лин Ю Тин и Имане Хелиф в женския бокс породи сериозен скандал сред фенове и спортисти, тъй като от гледна точка на генетиката двете представителки са по-скоро мъже, отколкото жени, от което следва и двубоите с тях да не са толкова равностойни.

На родната представителка в бокса Светлана Каменова ѝ се наложи да се изправи на ринга именно срещу Лин Ю Тин. На четвъртфинал представителката ни в категория до 57 кг допусна поражение от поставената под номер едно в дивизията Тин.

Светлана Каменова: Изследвайте я за хромозоми!

Каменова не успя да си гарантира място на почетната стълбичка и минимум бронзово отличие, тъй като след три рунда битка съдиите във френската столица решиха да присъдят победата на Тин.

Затова не е изненадващо, че двубоите с Лин Ю Тин и Имане Хелиф се следят под лупа в международната преса.

Испанският сайт 20minutos акцентира не толкова върху битката на ринга между Лин Ю Тин и Каменова, колкото върху жеста на българката след края на мача. Тогава родната спортистка направи с пръсти два пъти знака за Х, отнасящ се за женските хромозоми, с което да изрази протеста си, че хромозомите при Тин са мъжки – XY.

Водещи новини

Още новини