Надежда Йорданова: ВСС не бива да избира нов главен прокурор за следващите 7 години

Нова нюз
share

Настоящият ВСС не бива да избира нов главен прокурор за следващите 7 години. Той избра Гешев, въпреки ясните индикатори, че не отговаря на професионалната квалификация и високите нравствени качества, а след това отказа да го освободи предсрочно. Съветът няма обществена и демократична легитимност да избере следващ. Това заяви народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Надежда Йорданова в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

По думите ѝ ПП-ДБ обмисля събиране на подписи за сезиране на Конституционния съд.

Адв. Славов: За да спрат ВСС, 48 депутати могат да искат тълкуване на Конституционния съд на §23 от ЗИДК

„48-е подписа са най-бързият вариант за стопиране на процедурата по избор на нов главен прокурор. Нашето законодателно предложение не беше прието. Има и още един вариант - тълкувателно решение от страна на Конституционния съд. Това обаче също ще отнеме време, затова продължаваме обсъждания. Имаме резерви как да бъде упражнено тълкувателното правомощие на КС. Подходът трябва да бъде много добре обмислен“, коментира тя.

По думите ѝ коалиция на върховенството на правото е единствената възможна такава.

„ГЕРБ трябва да посочат за какво са готови да работят, буди тревога, че Борисов мълчи по отношение на ситуацията с Пеевски“, смята Йорданова.

Водещи новини

Още новини