Атанаска Дишева, ВСС: Сарафов и Павлова са най-вероятните кандидатури за нов главен прокурор

БТВ
share

Утре на Пленум във ВСС ще приемем времевия график за избор на нов главен прокурор. Това заяви пред БТВ Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет.

Имам възражение по провеждането на избора за главен прокурор, каза още тя.  Най-важното ѝ възражение е, че ВСС е с изтекъл мандат.

Това създава проблем с независимостта на органа. ВСС в момента е с намален състав с 5 души.

"Двама напуснаха съдийската колегия, няма главен прокурор. Тоест станаха минус 4 души и мандата на председателя на Върховния административен съд изтича съвсем скоро. Тоест към датата на избора Висшият съдебен съвет ще бъде с намален състав от пет души", уточни тя.

Номинации за главен прокурор ще се издигат в края на септември и началото на октомври. Това стана ясно на заседание на Прокурорската колегия, която реши да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да възобнови процедурата за избор на главен прокурор и да одобри график на нейното провеждане.

Андрей Янкулов: Има избран човек за главен прокурор

Според хронограмата номинации за главен прокурор ще се правят на заседанията на ВСС на 19 и 26 септември, както и на 3 и 10 октомври. Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

Изтичането на мандата на ВСС създава проблем с независимостта му, каза Дишева.

Ще има кворум и мнозинство на утрешното заседание, обеща членът на ВСС.

Очаквах процедурата да бъде стартирана още през август, разкри тя за избора на прокурор номер 1. 

"Има политически зависимости - това се видя от всички бързи действия и избора на предишния главен прокурор (бел. авт. - Иван Гешев)". 

Има опасност да има само един кандидат, но по-голямата опасност е да се създаде "конкуренция" с двама или трима кандидати и това е да е формално, смята Дишева. 

"Борислав Сарафов (временно изпълняващ длъжността) е фаворит на Прокурорската колегия за нов главен прокурор и според мен е най-възможният кандидат. Не изключвам и номинацията на Мария Павлова - служебен правосъден министър."

Водещи новини

Още новини