ВСС ще поиска възобновяване на процедурата за избор на главен прокурор

архив
share

След повече от година пауза прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще поиска утре процедурата за избор на главен прокурор да бъде възобновена. Тя беше спряна заради дело в Конституционния съд.

Как се стигна дотук?

На 22 юни 2023 г. Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на главен прокурор след отстраняването на Иван Гешев. На 6 юли 2023 г. тя беше спряна заради дело в КС, образувано по искане на Гешев. Той атакува промени в съдебните закони, с които главен прокурор се избира и освобождава с 13 гласа вместо досегашните 17 в 25-чления Висш съдебен съвет. На 26 юли тази година Конституционният съд обяви, че няма проблем с намаленото мнозинство. Предвид това решение- прокурорската колегия ще предложи на пленума на Висшия съдебен съвет, който избира тримата големи в съдебната власт, да размрази процедурата по избор на обвинител номер едно. По закон кандидатури за главен прокурор могат да издигат най-малко трима членове на прокурорската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието.

По информация от кулоарите на Висшия съдебен съвет изслушването на кандидатите и изборът ще се проведат на 16 януари догодина. Не е изключено настоящият изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов да се бори за титулярното място.  

ВСС вече може да възобнови процедурата по избор на нов главен прокурор

Водещи новини

Още новини