Румен Гайтански-Вълка остава в ареста

Булфото (архив)
share

Румен Гайтански остава в ареста. Решението е на Софийския апелативен съд.

Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие кредит за 148,5 млн. лв и бе задържан с прокурорска мярка за до 72 часа, след като доброволно се предаде на органите на реда.

Софийската градска прокуратура настоя съдът да наложи мярка "задържане под стража" на Гайтански. Той е представляван в съдебното заседание от адвокат Красимир Донков. Защитата на Гайтански представи списък с документи. Те показват размера на платени данъци на стойност 88 милиона лева на свързани с обвиняемия фирми.

Защитата твърди още, че няма документ или свидетел по делото, който да казва че Румен Гайтански се е срещал със Стоян Мавродиев или пък управителния съвет на Българската банка за развитие.

Обвинението е тенденциозно за политически цели и няма да издържи в съда, посочи още един от адвокатите му.

Апелативният съд в София гледа мярката за неотклонение на Румен Гайтански

Пред съда Румен Гайтански заяви, че процесът срещу него е скалъпен и допълни, че никога не е искал кредит и не познава никого от ръководството на ББР.

Прокуратата поиска Гайтански да остане в ареста. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда от 10 до 20 г. затвор. Според държавното обвинение анализът на документите, събрани по делото, показва фиктивно обезпечаване на кредита. Има опасност Гайтански да окаже натиск, ако излезе на свобода, и да бъдат унищожени доказателства по делото.

По случая обвиняеми са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила кредита. Миналата седмица Мавродиев бе обявен за национално издирване с постановление на Комисията за противодействие на корупцията.

Водещи новини

Още новини