Прокурорската колегия намали заплатата на бившия районен прокурор на София Невена Зартова

Getty Images
share

Прокурорската колегия намали заплатата на бившия районен прокурор на София Невена Зартова с 20 процента, след заседание на съвета.

В момента Зартова е редови прокурор, а наказанието ѝ е за допуснати дисциплинарни нарушения - бездействие, което неоправдано е забавило производството и нарушение на други служебни задължения по възложените ѝ за разследване наказателни производства по пет прокурорски преписки.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му.

Прокурор Зартова: Нотариуса беше гост на банкет на СРП извън София

Проверка в Софийската районна прокуратура, извършена от екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура под ръководството на завеждащия отдел „Инспекторат“, установи системни нарушения и пропуски, съобщиха от прокуратурата.

Проверката започна на 9 февруари и обхваща периода 1 януари 2020 г. - 25 септември 2023 г. Установено е, че прокурори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушение на закона. Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата „е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия“.

Водещи новини

Още новини