Скандал на изслушването на съдия Цариградска и прокурор Зартова по случая "Нотариуса"

  • 22 февруари 2024 15:44

  • 9409
  • 9
© bulphoto (архив)

Със скандал започна изслушването на съдия Владислава Цариградска и прокурор Невена Зартова във временната комисия в парламента, създадена да разследва фактите около групата на Нотариуса. В началото на заседанието Цариградска отказа да седне близо до прокурор Невена Зартова. Тя аргументира поведението си с факта, че професионалната ѝ етика не го позволява. Тя предупреди, че е в комисията, за да е полезно, но може и да напусне, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 278

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис, който е рекетиран от Нотариуса също заяви, че желаят да има преразпределение на местата в залата. След това бе решено в срещуположната част на комисията да застане само изслушваното лице. 

„Изказването ми няма да е много лицеприятно. Тази мафиотска структура се случва с политическо влияние, отказ на прокуратурата да разследва и със злоупотреба на СРС-та и съдействието на организираната престъпност“, започна съдия Владислава Цариградска.

„Срещу мен започна сложна организирана атака. Тя започна с медийна атака, като ми бе казано, че статията ще бъде свалена, ако се отведа от дело, в което участваше и Мартин Нотариуса. Отправяха ми се предупреждения. Освен вече покойният Мартин Нотариуса в заплахите участваха и адвокатите участваха Велимир Атанасов и Калин Чанков. За всичко това уведомих ВСС, който реагира. Уведомих и Съдебна охрана. В резултат на това ми беше осигурена физическа охрана“, разкри тя.

„Имам достатъчно документални доказателства, че лично съдия Цариградска е допринесла Мартин Нотариуса да придобие този демоничен образ, осигурявайки му прокурорски чадър“, обвини я Цариградска.

Тя прочете текстовете на последните заплахи, които е получила: „Ако не млъкнеш ще ти изтръгнем гениталиите. Кажете на съдия Цариградска, че ако не млъкне, тя децата ѝ и съпругът ѝ ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовира“. "Кой и защо иска да мълча?", пита се тя.

Това е второ заседание на комисията и е пореден епизод в търсене на истината за дълбочината на влиянието и механизмите за натиск на схемата на убития Мартин Божанов.

Минчев преди комисията „Нотариуса“: Мога да препратя списъка с имена на Прокурорската колегия

Тя разкри, че когато е сигнализирала за натиска срещу нея е започнала проверка, но срещу нея. "Проверяваха ме до 9-то коляно".

Съдия Цариградска се обърна към депутатите и ги призова да разберат до какви изводи се е слтигнало във връзка с разследването.Къде са материалите по случая? Поискайте справката на ГДБОП от 22.12.2022 г., когато бе образувана преписка. Смятам, че там има са много сериозни факти, свързани със съдии", заяви съдийката. Тя призова да се изчисти не само съдебната власт, а и политическия чадър, защото съдебната власт била изпълнявала поръчки на политици.

Съдия Цариградска заговори за натиска, който е упражняван върху нея още преди 4 години, но тогава думите ѝ не получават отзвук. Заради заплахите към нея тя все още е с охрана.

Името на Невена Зартова беше свързано с това на Мартин Божанов - Нотариуса като част от групата му за натиск около него от гръцките бизнесмени Каламарис и Дикос. Тя подаде оставка като районен прокурор на София, но преди това, за да се разграничат от нея, оставка подадоха и четиримата ѝ заместници. Срещу нея беше образувано второ дисциплинарно производство.

Очаквайте подробности.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9409 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2024.02.22 | 17:53

5
дамаджаната и той там, мръсно комунистическо копеле
Боко дамаджаната

2024.02.22 | 18:49

9
Е, къде без този червен сатрап? А него нали го разследваха за 20 те му имота купени с една заплата и по делото "Градиняря" - какво се получи?
това

2024.02.22 | 18:40

8
не е държава, а зверилник, шенген нанайци
проблема е, че

2024.02.22 | 18:24

7
и тия дето вкарват в затвора са от мафията
60+

2024.02.22 | 18:03

6
Прилича на мафиотска сбирка- когото и да вкарат в затвора, няма да сбъркат.

2024.02.22 | 17:07

4
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
гнома

2024.02.22 | 16:57

3
СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С ТЕЗИ ШМИНТИ КАПЕЛИ А ВЪРШЕТЕ РАБОТА
Николай Ралчев Тутракан

2024.02.22 | 16:43

2
Николай Петков РАЛЧЕВ се кавам и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5. Аз съм с обратна сексуална наклонност и обичам само мъже, на 48 години съм и си търся млад пич, който да ме аргасва много безпощадно и да се ожени за мен ,защото аз съм жената в гей-връзките. Майка ми Надя Драганчева на 72 години е съгласна ,аз да жииея с мъж и ми даде разрешение за това
Николай Ралчев Тутракан

2024.02.22 | 16:42

1
Николай Петков РАЛЧЕВ се кавам и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5. Аз съм с обратна сексуална наклонност и обичам само мъже, на 48 години съм и си търся млад пич, който да ме аргасва много безпощадно и да се ожени за мен ,защото аз съм жената в гей-връзките

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини