Съдия Тодорова за Нотариуса: Инженерите са притеснени

БТВ
share

Това е епизод пореден и личните истории на всички ни са част от контекста. Можем да разберем какво се случва само ако сме достатъчно издръжливи да помним и да не губим правилната посока. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова по повод казуса с Мартин Божанов-Нотариуса.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 287

Когато твърде дълго време се злоупотребява с една консервативна система като съдебната по политически причини, се стига до подобни проблеми. Това не са първите сигнали за политико-криминален натиск върху съдебната система. Това е неприлично, вулгарно. Докато се преследва ефекта да има послушни съдии и прокурори, които да вършат поръчки, се оставя достатъчно широко пространство чистата криминалност да набави нещо за себе си, заяви съдия Тодорова.

Независимо че г-н Божанов е мъртъв, продължават някакви сигнали и мафиотски кодове. Това е инструментариум, чиято цел е да омъглява и да плаши хората, което пък от друга страна означава, че поръчителите, инженерите са притеснени, посочи магистратът.

В последните години ситуацията става все по-профанизирана и става все по-лесно разбираемо и отчетливо, което не позволява на нито една публична власт да може да се оправдава убедително, че не виждат и не разбират за какво става дума, подчерта Мирослава Тодорова.

АКФ: "Осемте джуджета" и Нотариуса са двете най-важни схеми в съдебната система

Тя припомни, че съдия Цариградска и съдия Лазаров са алармирали за насилие върху себе си през 2017-та и 2019 г., като от момента до подаването на сигналите до лятото на 2023 г., и то при променена конюнктура, не е имало действие на компетентните органи. Това е тревожен сигнал. Оказа се, че делото срещу Божанов беше възможно едва когато се промени конюнктурата по неясен за нас начин – след взрива срещу тогавашния главния прокурор и разговора между Иван Гешев и Борислав Сарафов, в който се говори, че следва прегрупиране в прокуратурата, коментира Тодорова.

По думите ѝ провалът на парламентарната комисия и на комисията във Висшия съдебен съвет (по казуса "Нотариуса" – б. ред.) не е предопределен изначално.

Има начин да бъдат съпоставени фактите – те са на една ръка разстояние, отбеляза магистратът.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 287

Водещи новини

Още новини