Официално: ВСС уважи искането на Гешев да напусне съдебната система, Мария Павлова стана заместник на Сарафов

Булфото, архив
share

С 8 гласа "за" Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) уважи депозираното от доскорошния главен прокурор Иван Гешев заявление, с което той се отказва от възможността да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Това се случи за отрицателно време - по-малко от 15 минути. По-рано днес Иван Гешев се отказа от възможността да продължи работа в съдебната система и в обръщение към българите заяви: "Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество. Няма да ви предам! Няма да ви излъжа!".

Досегашните заместници на Гешев: Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Даниела Машева бяха освободени от постовете си. 

Гешев с обръщение към народа

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов е мотивирал искането си за смяна на зам.-главните прокурори с желанието си да "сформира екип от заместници във ВКП и ВАП, на които има доверие и с които споделя общи принципи и ценности".  Отново по искане на Сарафов, ВСС гласува негов заместник да стане бившият заместник-министър на правосъдието Мария Павлова. 

Бившият зам.-министър на правосъдието Мария Павлова е предложена за зам.-главен прокурор

Всичко по темата:
Опитът за атентат срещу Иван Гешев и исканата му оставка 508

Водещи новини

Още новини