КПКОНПИ погва министър Николай Събев и приближен на Божков

Булфото (архив)
share

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува и производство за конфликт на интереси срещу министъра на транспорта Николай Събев и неговия заместник Илия Илиев. Това съобщиха от комисията.

Производството е по постъпили сигнали и по медийна публикация. В тях се твърди, че министърът на транспорта е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър лице, заемащо висша публична длъжност.

В сигналите се твърди и че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор "железопътен сектор", въпреки съществуващите данни, че Илиев е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура.

Уволнения в Министерството на транспорта

В останалата част на съобщението на КПКОНПИ се казва, че внася искове за над 14 млн. лв. Най-интересен от тях е близък на Васил Божков:

"В Софийски градски съд се внася иск срещу Александър Тумпаров. Той е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Стойността на исковата претенция е 14 219 885,14 лв., като в нея е включена стойността на един недвижим имот и едно моторно превозно средство."

Водещи новини

Още новини