Калина Илиева се призна за виновна (снимки)

Булфото
share

Софийски районен съд даде ход на делото срещу бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, обвинена в изготвяне на фалшива диплома.

Съдът отхвърли предложението на защитата на подсъдимата делото да се гледа при закрити врата. Пред съда безработната в момента Илиева призна, че е със средно образование, с което на практика се признава за виновна, и поиска споразумение с прокуратурата. Бившата шефка на ДФ "Земеделие" поиска споразумение по обвинението срещу нея. Илиева призна вината си за фалшификация на собствената си диплома за висше образование. Прокуратурата заяви, че няма пречки пред сключването на споразумение, ако бившият държавен служител получи наказание "лишаване от свобода". Прокурорът поиска и максимален изпитателен срок за Илиева, който е пет години.

Тя е обвинена в съставянето на фалшива диплома от чужд университет и използването на неистински документи за завършено висше образование. Според прокуратурата Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелството си за завършено висше образование от Професионално висше училище по техника и икономика в Берлин. Листът с провиненията й се запълва със съзнателното използване на 4 фалшиви документа като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието.  На Илиева бе повдигната мярка за неотклонение "подписка" в началото на април тази година.

Калина Илиева застана начело на Държавен фонд "Земеделие", през който минават милиони евросредства, през 2009 година. Името й стана актуално няколко месеца по-късно. Илиева скри от земеделския министър, че е бременна. Напрежението доведе до това Илиева да бъде освободена от поста, а срещу нея бе образувано досъдебно производство. Започна и издирването на съмнителната й диплома. Българските власти поискаха справка в Германия, която след няколко месеца потвърди, че документът е фалшив.

Водещи новини

Още новини