Разследват Калина Илиева за афера с горива

  • 06 август 2012 08:30

  • 4923
  • 16
Разследват Калина Илиева за афера с горива
© Булфото

Разследващи са по следите на нова афера на бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, която бе уволнена заради фалшивата си немска диплома. Преди месец срещу нея в прокуратурата е постъпил сигнал за отклонени 200 хиляди лева чрез фалшиво зададени данни на обществени поръчки, пише в. "Всеки ден".

Сигналът е постъпил в прокуратурата от бивш шофьор на фонд "Земеделие". Според него Илиева е въртяла далавери с обявления на обществени поръчки за горива, масла и антифриз за автомобилите на фонда. Това тя е правила като началник на техническата поддръжка на автопарка.

Илиева възлагала обществени поръчки за по 30 000 лв на малки фирми, които се водели на нейни близки. Параметрите за горива и масла били подготвяни предварително чрез фалшиви технически експертизи и така те се печелили от роднините.

Само за половин година, от март до септември 2008 г., Калина Илиева организирала 13 обществени поръчки на стойност 207 000 лв. Аферата била разкрита, след като Илиева обявила поръчка за безоловен бензин и , пропан-бутан и дизел на стойност от половин милион. Тогавашният началник на фонд “Земеделие” Асен Друмев спрял далаверата и искал да уволни Калина Илиева. Това не станало, тъй като за младата мошеничка се застъпил министър от кабинета на тройната коалиция, а на Друмев било обяснено, че далаверажийката се ползва с доверието на ОЛАФ.

Шофьорът, който издал Илиева, твърди, че през 2008 г. сам взел 700 лв подкуп, за да напише до началника си молба за закупуване на антифриз. След това Калинка обявила обществена поръчка за 27 000 лв и си прибрала 10 000.

В момента от Сметната палата се проверяват одитите на фонд “Земеделие” за 2007, 2008 и 2009 г., както и всички обявени обществени поръчки с подписа на Калина Илиева.

Припомняме, че през 2007 г. Калина Илиева е назначена във фонд “Земеделие” с фалшива диплома от Берлин.По-късно Калинка оглави ведомството с подкрепата на висши чиновник от Европа – един от шефовете на ОЛАФ Арно Хайнен. След като гръмна скандалът, Калина Илиева забременя набързо, което я спаси от арест.

Преди месец Илиева бе осъдена на 3 години условно с 5 години изпитателен срок след сключено споразумение с прокуратурата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4923 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Георги Христов

2012.10.15 | 15:18

16
И все пак това с дипломите не е толкова важно - защото сегашните висшисти са със стотици години по - назад по отношение на интелектуалният товар спрямо висшистите от преди 30-40 години. Най-печалното за България е това че между управляващите има много недостойни българи- завоювали голяма СЛАВА---с лъжи ; с измами ; с мошенничество и с далавери и се промъкнали във върховете на властта-за да решават съдбата на народа

2012.08.06 | 18:32

8
Е тя тая работа със промъкването се дължи до голяма степен на философията на комунизма тъпи и ограничени селендури без образование кои знаят кога да говорят и кога да си мълчат отдавна са заели ключови позиции навсякъде и са несменяеми . По време на Народният съд бяха избити или съсипани доста стойностни хора наред със всички които са заслужавали възмездие много хора без вина са изгоряли и са загубили всичко и на тяхно място са дошли разни селски пръдни като Тодор Живков който със завършен по милост със 3 седми клас 47 години ни бе държавен глава .
бивш ДФЗ-ар

2012.08.06 | 21:25

15
Тук има една голяма фактологическа грешка. Асен Друмев не беше директор през 2008 г. Калина постъпи през януари 2008 г., така, че няма как да се е случило всичко това. Иначе, далаверките ги правиха заедно с шефката на шофьорите. Там, ако се поразрови ще излязат чудеса.
стършел

2012.08.06 | 21:14

14
Това беше една от мините които тройната коалиция остави в наследство и после рева до небето, че видите ли това правителство назначавало хора без да ги проверява.
Моля, моля да си имаме уважението !

2012.08.06 | 18:31

6
Калинчето това правителство си я назначи две мнения няма по въпроса ! И при предишните се назначаваха много връзкари но това не извинява настоящите тая практика да се вземат пълни некадърници и да се търси "работа" на хора вместо да се търсят хора за работа ( при това истинска работа не дремане по канцелариите че за 22 години дремане по офисите сме я докарали до под кривата круша и сега се чудим на кого да гласуваме доверието си , че не останаха достойни за него поне според мен ( включително и настоящите са пълно разочарование ).
Срамчо

2012.08.06 | 13:51

4
А запитвате ли се още колко ли"калинки" има в градинката ни......

2012.08.06 | 18:33

13
Много !
666

2012.08.06 | 13:50

1
калинчето отдавна трябваше да лъска пейката в дранголника

2012.08.06 | 18:33

12
И не само тя във държвната администрация в администрациите по места , а и в доста администрации по частните фирми е пълно със Калинки още дълго ще си ги носим на гръб вместо да ги въдворим по затворите където им е мястото .

2012.08.06 | 18:32

11
ЗАТВОР !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
студент

2012.08.06 | 18:32

10
Че то ако трябва открито да говорим особено за истински дипломи издавани след 1996 година- то някои свободни университети направо трябва да бъдат затваряни и някои длъжностни лица да бъдат в затвора. Стотици дипломи без покритие срещу заплащане са издавани през последните години-дори такива дипломи са издавани и на депутати.Дипломата на Калинката е капка в морето ..

2012.08.06 | 18:32

9
Именно отдавна трябва да се закрият печатниците за дипломи без покритие при чиновническите специалности доста трудно се усещат фалшивите дипломи , най-малко са сред лекарите и инженерите те ежедневно се налага да се доказват и много си личи кой е измамник и кой е със истински документи ! Лошото е като цяло , че желаещите да учат инженерни науки са в пъти по-малко от преди 20 години например ( работата ако въобще намериш такава като инженер е тежка, отговорна , често пъти опасна и мръсна и като добавим и малките заплати има изключения примерно на моряците но като цяло скоро тези специалисти ще се наложи да ги внасяме защото българите трайно ги избягват всеки иска да е на топло през зимата и на хладно през лятото да не го вали дъжд и сняг и да е чиновник не работник . За лекарите положението вярвам , че на всички ви е ясно за какво става въпрос проблемите редовно се показват по медиите .
Радо

2012.08.06 | 18:31

7
То и сегашните управляващи не падат по долу от предишните!
Мнение

2012.08.06 | 15:59

5
Цялата история звучи доста скалъпено.Тая зъбатка ги направи за смях и сега се чудят за кво да се хванат. В крайна сметка Изпълнителния Директор на фонда е лицето, което има правомащията да организира и провежда процедури по ЗОП. Как така Началник отдел ще провежда процедури и ще върти далавери за хиляди!!?? Къде са зам. директорите на фонда?! Ако Калинка е готвила конкурсните условия и е нагласяла роднински фирми, то кой е подписвал заповедите за утвърждаване на условията!? Кой е подписвал заповедите за определяне победител в процедурите!?Топката си е изцяло в Асен Друмев. Човека явно от далавери за милиони по САПАРД не му е оставало време за дребната далавера! Или под всички документи има подписа на Друмев и на Калинка ще и пръднат на "Калинката" или пак Друмев е винове ако е делегирал подбни правомощия на Началник отдел, пропускайки дори зам. директорите! Плюс това не става ясна позицията на "Сметната палата" например. Имали ревизионен акт!? Наложена ли е санкция!? Как така на съд без ревизионен акт!? Поне от публикацията не става ясно. Защо разследването изпреварва акта на "сметната палата".

2012.08.06 | 13:50

3
Е това е риск с ,който се е запознала най-вероятно преди да стане бушонче.Явно са и дали приличен % и дори и да лежи,като изрови някой ден пачките пак ще живее добре.

Добави коментар

Водещи новини